Precum Karma (Acțiunile) urmează legea naturală a cauzei și efectului, legea naturală a acțiunii și reacțiuni, și despre acest subiect puteți citi aici pe blog 5 lucruri esențial de știut despre karmă și Karma nu este blestem sau pedeapsă, așa o lege naturală manifestată cauză-efect este legea biologică și genetică a materiei organice, cum ar fi relația dintre semințe (cauză) și fructe (rezultat), perfect aplicabilă perfect în modul în care mental-emoționalul nostru ne impactează situațiile de viață.
Desigur ai auzit expresii de înțelepciune precum suntem ceea ce gândim sau ce semeni aia culegi.
Pornim de aici.
Cum funcționează?
De exemplu, sămânța unui măr nu poate produce, în mod natural, portocale ca fruct, ci doar mere. Sămânța unei trestii de zahăr dă un gust dulce și nu amar. Aceasta include legea eredității în plante și animale prin celule, gene și informații genetice codificate în ADN.
Similar cu legile naturale de mai sus, există legea cauzei și efectului, a acțiunii și reacției în mintea umană și în acțiunile umane numită „lege morală” sau „cauzalitate morală”.
Să presupunem că un fermier are o bucată de pământ care este pământ bun, fertil. Pământul îi oferă fermierului o alegere: el poate planta tot ce vrea pe pământ. Pământul va returna ceea ce plantează fermierul, dar nu-i pasă ce este plantat în el. Este la latitudinea fermierului să ia decizia. Am putea astfel să comparăm mintea umană cu pământul, pentru că minții, la fel ca pământul, nu-i pasă de ceea ce plantăm în el. Îi va returna exact ceea ce decidem să plantăm.
Să spunem acum că fermierul are în mână două semințe – una este o sămânță de porumb, cealaltă o mătrăgună, o plantă cu fructe toxice. Sapă două gropi mici în pământ și plantează cele două semințe separat. El acoperă găurile, udă cele două semințe și are grijă de pământ…… ce se va întâmpla? De regulă, pământul va returna fructe din semințele pe care le-a plantat. Amintiți-vă că pământului nu-i pasă. Fructele toxice se vor întoarce cu aceeași abundență ca și porumbul. Și iată cele două plante și fructele lor: un porumb și o tulpină cu un fruct toxic.
Mintea umană este mult mai fertilă decât pământul și funcționează la fel. Nu-i pasă ce plantăm. Succes sau eșec, bun sau rău, un obiectiv specific, util, sau confuzie, frică, stres și așa mai departe. Dar cu siguranță, ceea ce plantăm ni se va întoarce și ne va hrăni alegerile ulterioare.
În cele din urmă, mintea umană ne va întoarce ceea ce ne dorim, ceea ce alegem, ceea ce intenționăm să plantăm, adică ceea ce intenționăm să facem: bine sau rău.
Gândurile noastre repetitive sunt transformate în credințe de către minte și ne vor determina negreșit acțiunile (recolta). Acțiunile sunt ceea ce noi semnalăm lumii și fie sunt hrănitoare, fie distructive.