Mulţumesc tuturor mentorilor şi maeştrilor mei care mi-au arătat ce pot fi când eu doar intuiam!
Vrei să îți manifești potențialul cu care te-ai născut? Vrei să o faci chiar în această viață? Vrei să îți trăiești visele? Pentru asta, va fi necesar să parcurgi un drum de autocunoaștere și creștere. Nu se întâmplă pur și simplu, este o călătorie, un parcurs. Poate fi greu sau poate fi ușor, în funcție de alegerile pe care le faci pe drum.
Pornim de la premisa minim necesară de a dori să te dezvolţi, de a dori să înlocuieşti suferinţa cu bucuria împlinirii, de a încerca să dai sens vieţii. Fără ca cel puţin unul din aceste scopuri să existe, orice discuţie despre beneficiile de a învăţa cu un mentor este total inutilă. Aşadar, nu merge mai departe în poveste decât atunci când te vei simţi suficient provocat și îți dorești ceva nou.
Ca să pornim cu o bază clară şi durabilă ar trebui să pregătim întâi spaţiul, să alegem arhitectura în armonie cu visul şi abia apoi să purcedem la alegerea strategiei de construcţie, ce materiale folosim şi ce resurse implicăm, care ne este munca proprie în etapele construcţiei. Asta ca să ne fie benefică şederea la sfârşit şi să ne bucurăm de tot ce am învăţat şi am devenit. Nu aceasta este povestea pentru orice alegem să creăm în viaţă? 🙂
Ce este spaţiul şi cum ar trebui să-l pregătim?
Ei bine, spaţiul este acel locuşor al vieţii noastre pe care l-am dori mai viu şi mai atractiv. Să zicem că este una din sferele vieţii unde încă nu am explorat sau explorările s-au încheiat cu fraze de genul „nu pot”, „nu acum”, „nu e de mine”, dar totuşi când privim acel teren arid şi nedesţelenit simţim că există latent un potenţial ce se cere a fi pus în valoare, că acolo este un rezervor încă nedescoperit de bucurie. Poate fi sfera jobului, sau poate fi o mai bună formă fizică, poate fi sfera sfera relaţiilor sau o pasiune pentru care simţim chemare dar nu ne-am pus prea multă atenţie şi energie sau poate nu am ştiut să o facem.
Începem așadar cu identificarea cât mai clară a spaţiului şi îl aducem în atenţie. Adică ne alocăm timp să privim către el.
Cum arată el acum? Īmi face plăcere să-l privesc? Ar trebui să dau la o parte ceva buruieni ca să-l văd mai bine? Ce am făcut eu în trecut pentru acest spaţiu şi n-am totuşi bucurie privindu-l? Oare aş putea acum să fac ceva diferit?
Ce aş vrea să văd în acel spaţiu ca să-mi umple de viaţă sufletul?
De ce este atât de important să ştiu cum este spaţiul meu şi cum aş vrea să-l fac să arate? Deoarece NIMENI nu mă poate ajuta, nici chiar eu însumi/însămi să dau valoare unui spaţiu NEDEFINIT. Toate oportunităţile şi toate resursele sunt inutile atâta vreme cât nu sunt aliniate, puse în slujba unui scop.
Aici, de regulă, se risipesc multe energii şi timp şi bani. Nu ştiu ce vreau, privesc către tot ce îmi străluceşte în atenţie, urmez tot felul de sfaturi, tehnici, citesc sute de cărţi şi particip la întâlniri care sper că la un moment dat îmi vor folosi. Este greşit, ostenitor, demotivant şi total fără rezultat! Şi de ce investesc atâţia în ceva ce poate va rezolva o potenţială problemă, în loc să investească într-un scop clar, palpabil, să rezolve o provocare cu care ACUM se confruntă rămâne un exemplu de clasic de risipă. La fel cum dealtfel tindem să cheltuim energie, timp din viaţă şi bani pe multe alte bunuri pe care nu ajungem să le facem să lucreze pentru noi. Dacă şi ţie ţi se întâmplă, acest articol este de folos şi pentru tine.
Īntorcându-ne la firul poveştii… poate nu ştiu arhitectură, poate nu cunosc cum se construieşte şi ce este necesar pentru asta. Şi nici nu este obligatoriu să ştiu măcar ceva din toate astea! A şti însă UNDE urmează să construiesc şi ce este acolo acum când pornesc la drum, este indispensabil să ştiu.
Când ştiu locul şi ştiu ce nu ştiu, deja va fi simplu să caut pe cineva care mă poate duce mai aproape de visul meu.
Acum abia este momentul în care îmi pot căuta un mentor, un maestru sau un model (da, pot studia şi calea unei persoane care nu mai este in plan fizic), să privesc către el şi să văd dacă acolo este ceea ce eu visez. Dacă el trăieşte ceea ce eu aş dori să trăiesc.
Ce este un mentor?
Este acea persoană care a construit pentru el însuşi, cel puţin o dată în viaţă, un spaţiu aşa cum mi-ar plăcea mie să-l văd pe al meu.
Am scris într-un alt articol mai multe despre asta.
Mentor îmi poate fi acea persoană care s-a lovit de greutăţile construcţiei şi care a găsit soluţii pentru depăşirea lor. Este omul care iubeşte provocările pentru că s-a antrenat cu ele şi ştie că orice provocare te dezvoltă.
Mentor este cel care a atins un nivel de cunoaştere superior, care a câştigat o viziune de ansamblu asupra lumii, care înţelege ritmul, viaţa şi lumea şi foloseşte constructiv cunoaşterea. Nu va permite să te pierzi în detalii şi să pierzi din vedere imaginea visului tău şi poate că acesta este marele beneficiu de a primi suportul unui mentor.
Un mentor va radiografia rapid spaţiul tău şi visul tău şi va putea crea un traseu pe care tu să-l poţi parcurge. Are această abilitate pentru că şi el a trecut pe unde eşti tu acum şi de atunci a învăţat ce poate ajuta şi ce poate dăuna, când e vreme de construit şi vreme de odihnă, unde stau pe drumul tău rezervoarele de entuziasm şi ce chei sunt necesare pentru a le deschide. De acolo de unde el priveşte, „nu pot”, „nu acum”, „nu e de mine”, evident se văd altfel. Şi îţi va arăta că poţi, iar la sfârşitul procesului va privi cu bucurie şi înţelegere (poate mai multă înţelegere decât tine) către tu cel de acum care a ales, într-un moment măreţ, să viseze că poate.
De ce să aleg un mentor?
Un mentor vine cu propria lui privire asupra spațiului dar și asupra visului și a ta, visătorule! Vede de la un nivel mai înalt, de ansamblu și cu siguranță mai detașat decât o poți tu face! Viziunea lui te poate ghida către soluții mai fertile, mai rapide și mai stabile. Cu un mentor câștigi timp, bani și energie. Este ca și cum rezultatul investiției pe care el a făcut-o în a atinge acel nivel la care tu aspiri îți este pusă la dispoziție și ție. Pașii sunt verificați, soluțiile au fost testate, iar tu primești cheia pentru ele și cunoașterea să o folosești.
Nu este necesar să „reinventezi” roata sau apa caldă, când poți să aduci un pas nou pentru tine și lume, pornind de la un nou nivel, deja știut!
Cea mai mare investiție în această scurtă viață este timpul. Timpul este o resursă limitată. Orice cale prin care poți scuti investiția de ani din viață pentru a cunoaște ceva, orice, este mai avantajoasă, iar mentorul exact asta îți aduce. Economie din timpul tău.
Un mentor îți este hartă și cititor al busolei atunci când ochii tăi sunt în ceață sau privesc într-o direcție greșită!
Cum îmi aleg mentorul?
1. Ţine cont în primul rând că un mentor de la care poţi învăţa nu este cel care stăpâneşte o construcţie ci este cel care a clădit una.
2. O relaţie presupune implicarea a minim 2 persoane. Asigură-te că cel pe care doreşti să îl alegi ca mentor este dispus şi capabil să împărtăşească cu tine din experienţa lui! Nu toţi cei care au construit şi se bucură de spaţii vibrante în vieţile lor sunt dispuşi să pună din timpul şi cunoaşterea lor în slujba ta!
3. Evaluează împreună cu el ca nevoia ta de îndrumare (câte întâlniri, cu ce frecvenţă) să fie compatibilă cu disponibilitea lui de suport şi stabiliţi modul şi frecvenţa de comunicare – în procesul tău de construcţie aceste aspecte se vor dovedi prioritare.
Ce este bine să ştii pentru a avea o relaţie bună şi productivă cu mentorul tău?
Cel mai important este să ştii că el nu va face în locul tău construcţia. Pentru asta, poate te va ajuta să găseşti arhitectul şi şeful de şantier potriviţi şi poate te va ajuta cu ceva idei care să-ţi reducă timpul de lucru sau numărul de eşecuri.
Mentorul tău nu îţi va fi nici cel mai bun prieten, nici nu-ţi va obloji rănile căderilor. De ce? Pentru că el ştie că nu asta te va duce către visul tău. Ba uneori, îţi va forţa limitele şi te va împinge pe cărări necunoscute. Altfel cum ai creşte? Cum ai şti din ce în ce mai clar ce ştii şi ce nu ştii?
Mentorul tău nu este responsabil de visul tău! De visul tău eşti singurul responsabil şi cu cât îti pasă mai mult de visul tău, cu cât te deschizi mai mult către noi experienţe şi dovedeşti implicare şi focusare, cu atât vei primi mai mult. Şi asta pentru că implicarea trece peste frici şi false bariere şi face loc să crească bucuria. Iar bucuria realizării va atrage de la mentorul tău bucuria de a investi într-un cont câştigător.
Cu mentorul tău nu trebuie să fii neapărat în acord. Nici nu ai cum să speri asta! Este oarecum evident că mare parte dintre acţiunile către care te îndreaptă, acele acţiuni despre care el ştie că sunt calea necesară ţie, îţi pot părea nepotrivite. Doar pentru că exact aşa este. Cu acţiunile pe care le ştii ai ajuns unde eşti. Iar el, cel mai probabil cu alte acţiuni 🙂 a ajuns unde este. Perfect normal. Nu-ţi slăbi încrederea în mentor când poţi alege să valorifici încrederea pe care el o investeşte în tine!
Trăim într-o lume ce tinde să promoveze distructivul în detrimentul constructivului, să ne amprenteze mental că starea normală este „aşa mi-e dat” iar acest lucru se traduce într-un imens potenţial de bucurie rămas nevalorificat şi aşezat adânc sub preşul pe care chiar noi călcăm plimbându-ne prin viaţa inerţi.
Valoarea este înăuntru. Toţi, fără excepţie, am fost dăruiţi la naştere cu atribute şi talente care, puse în valoare, ne ajută să trăim vieţi cu sens şi cu bucurie, la potenţialul nostru maxim, nu doar să fim spectatori ai propriilor drame, prinşi într-o lume de „nu pot” sau „nu e de mine”.
Dacă şi tu ai decis în trecut că „nu poţi”, te rog acum, dacă ai citit ce ţi-am scris aici, aruncă o privire în sferele vieţii tale în care nu te-ai mai uitat de ceva vreme şi creează un spaţiu, permite-ţi să visezi şi caută un mentor care să te ajute să-ţi trăieşti visul. Niciun cost nu este mai mare decât moartea unui vis!
Alege înţelept şi trăieşte bucuria în viaţa ta!